Suomalaisten nykytaiteilijoiden kansainvälisen toiminnan edistäminen monitaiteellisella ja taiteidenvälisellä kentällä
Projektikuvaus
Nykytaide muuttuu jatkuvasti, ja nykytaiteilijat hakevat uudenlaisia toimintaympäristöjä sekä yhdistävät eri taiteenalojen elementtejä. Taiteen kenttä on yhä pirstaloituvampi ja monimuotoistuvampi, joten alalla toimiminen edellyttää uudenlaisia vahvuuksia ja osaamista. Out of the Box on Arts Management Helsingin toteuttama kulttuurivientihanke, jossa edistetään ja kehitetään kansainvälistymistä ja vientiä kokeelliselle taiteelle, joka tapahtuu vakiintuneiden taidemuotojen raja-alueilla tai useita eri taiteenaloja yhdistellen. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Hankkeen fokuksessa on taiteen vapaalla kentällä toimivat nykytaiteilijat, joiden työ tapahtuu joko esittävän taiteen alalla tai poikkisektorisella, taiteidenvälisellä kentällä. Taiteella, jolla ei ole vakiintuneita muotoja ja rakenteita, ei myöskään ole valmiita kansainvälistymisen ja viennin malleja.
Hankkeessa on kolme osaprojektia: Niskanen & Salo, Meiju Niskala & People sekä AMH:n freelancetaiteilijayhteisö.
Niskanen & Salo: Vuorovaikutteiset valo- ja ääniesitykset alustana kohtaamiselle
Niskanen & Salo on taiteilijaduo, joka toimii sekä Helsingissä että New Yorkissa. Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo toteuttavat teoksia ja installaatioita, joissa yhdistyy valo, ääni, video ja arkipäiväiset esineet. Teokset toimivat usein alustoina erilaisille ihmisten välisille interaktioille, yllättäville tapahtumille ja intensiivisille kohtaamisille tuntemattomien kesken. Niskanen & Salo on toteuttanut teoksia Suomessa mm. Kiasmassa, SIC galleriassa, Hangö Teaterträff -festivaalilla ja URB-festivaalilla sekä Yhdysvalloissa mm. Mana Contemporary Chicago -galleriassa ja Miami Art Week -tapahtumassa.
Niskanen & Salo toteuttaa teoksia, jotka sijoittuvat kuvataidekentän ja esitystaidekentän välimaastoihin. Työt eivät ole ainoastaan kuvataiteen logiikalla ja konventioilla myytäviä tai levitettäviä teoksia, vaan osittain myös tapahtumallisia konsepteja tai kokemuksellisia installaatioita. Huippulaatuiset AV-sisällöt edellyttävät tilaaja- ja ostajatahoilta sellaista osaamista ja teknologiaa, jota kuvataide- ja museokentällä ei aina ole. Niskanen & Salo edustavat uuden polven taidetta, joka ei Suomessa ole vielä vakiintunutta. Heidän työskentelynsä ja vuorovaikutteisten valo- ja ääniesitystensä lähtökohtina on mahdollistaa ennakkoluulottomia ja yllättäviä kohtaamisia. Luomalla intensiivisiä tiloja, tapahtumia ja objekteja lähestytään vallitsevien normien rajapintoja ja kyseenalaistetaan yleisiä kommunikaatiokäytäntöjä.
Vuosina 2018-2019 Niskanen & Salo toteuttaa teoksia Suomessa ja ulkomailla. Heidät on mm. kutsuttu vuoden mittaiseen residenssiin Mana Contemporaryyn Yhdysvalloissa. Residenssi on yhteistyö New Museumin kanssa. Yksi tilausteos toteutetaan Mana Seven -kutsunäyttelyyn, joka kiertää Jersey Cityssä, Chicagossa ja Miamissa Art Baselin sekä Miami Art Weekin ohjelmassa. Lisäksi Niskanen & Salo toteuttavat tilausteokset Suomessa Helsingin Juhlaviikoille ja Helsingin taidemuseo HAMiin.
Meiju Niskala & People: Taide empatian ja kohtaamisen alustana
Meiju Niskala on mm. Suomi -palkinnolla palkittu taiteilija ja yhteiskunnallinen keskustelija sekä toiminnallista filosofiaa toteuttava taiteilija, jonka taiteellisessa praktiikassa painottuvat jaetut ja yhteisölliset prosessit. Meiju Niskala & People on tunnettu sosiaalisiin muutoksiin kannustavista teoksista, jotka raivaavat näkyvyyttä arvokysymyksille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle. Teokset tapahtuvat pääosin julkisissa tiloissa ja osallistavat vuosittain tuhansista kymmeniin tuhansiin ihmisiin, riippuen siitä, onko teosten lähtökohdaksi valikoitunut esimerkiksi paikkakohtainen historia tai tulevaisuus, joku tietty yhteisö, vai onko niiden lähtökohdaksi valikoitunut teema, jota osallistujat yhteisönä tai yksilöinä teoksessa tutkivat.
Vuosien 2008–2017 aikana toteutettuihin Meiju Niskala & Peoplen teoksiin on osallistunut Suomessa yli 130 000 henkilöä. Suurimuotoisissa teoksissa yhdistellään monia taiteen elementtejä, kuten radio-ohjelmia, installaatiota, muotoilua, esitystaidetta, arkkitehtuuria ja graafista suunnittelua erilaisina kosketuspintoina ja kokijapolkuina.
Vuosien 2018–2019 tavoitteena on kehittää Meiju Niskala & People -ryhmän tarjontaa ja kysyntää, jotta toimintaa voidaan laajentaa kansainväliseksi. Vientihankkeen aikana luodaan pitkäjänteinen kansainvälistymisstrategia ja uusien kansainvälisten asiakkaiden kumppanuusverkosto. Lisäksi tuotteistetaan jo olemassa olevien teosten ja konseptien variaatiot sekä kehitetään mallit eri teosmuotojen myynnille.
AMH freelanceryhteisö: Toimintaympäristön kehittäminen
Arts Management Helsinki tukee vapaita taiteilijoita ammattitoiminnassaan tarjoamalla tilaa, tukea, tietoa ja henkilökohtaista palvelua. Keskeistä on voimaannuttaa taiteilijat ottamaan vastuuta omasta urapolustaan kollegiaalisen tuen, alakohtaisen tiedon ja yksilöllisesti räätälöidyn palvelun avulla. Lisäksi Arts Management Helsinki tarjoaa jäsentaiteilijoilleen sellaisia käytännön tukipalveluja, jotka ovat välttämättömiä kansainvälisellä taidekentällä toimimiseen, mutta joita freelancerit eivät aina pysty juridisista tai teknisistä syistä itse toteuttamaan (mm. A1-todistukset, yhteistuotantosopimukset, viranomaisyhteistyö, luvat, neuvottelut).
Vuosina 2018-2019 kansainvälisiä tuotanto- ja vaihtomahdollisuuksia kehitetään eri yhteistyökumppaneiden kanssa.
Meiju Niskala & People: Leikki 2.0.
Kuva: Terhi Korhonen
- Niskanen & Salo: www.niskanensalo.com
- Meiju Niskala & People: meijuniskalapeople.com