Freelancerin yksinäisyydestä

(Elina Kilkku)

Osallistuin Arts Management Helsingin ArtStart2-residenssiin vuosina 2014 – 2015. Residenssin tarkoituksena oli helpottaa freelancer-taiteilijan työtä tarjoamalla muun muassa hallinnollista ja strategista neuvontaa. Hain mukaan residenssiin, koska minusta tuntui, että kaipasin tuotannollisia ideoita ja näkökulmia. Olin jo pitkään yrittänyt parantaa asennettani ja päästä eroon ”itsensä markkinoinnin” vastenmielisyydestä, mutta minulta puuttuivat kaikki konkreettiset työkalut. Olin myös innoissani residenssin yhteisöllisyydestä. Vasta jälkikäteen, 10 kuukauden residenssin päätyttyä, ymmärsin, miten paljon kaipasinkaan apua ja miten yksinäinen olinkaan ollut.

Entä jos meidän ei tarvitsisikaan pärjätä aina yksin?

Yksinäisyydessä ei sinänsä välttämättä ole mitään vikaa, mutta ammatillinen yksinäisyys voi olla hyytävää. Miksei kukaan kerro, miten alallasi työllistytään? Miksei taidealan työpaikoista ilmoiteta missään? Kenet pitää tuntea, jotta sähköposteihisi vastattaisiin? Millainen on hyvä apurahahakemus? Pitäisikö minulla olla nettisivut? Pitääkö hallita jotain koodaushässäköitä? Onko kaikilla muilla taiteilijoilla somenäkyvyys ja Snapchat? Millaisia ansioluetteloita työnantajat arvostavat? Onko normaalia saada näin monta kielteistä apurahapäätöstä? Ovatko kaikki muut taiteilijat koko ajan jossain yhdessä juomassa punaviiniä? Mikä on portfolio? Entä miten word-tiedosto muutetaan pdf:ksi?

Arts Management Helsinki tekee valtavan tärkeää työtä freelancer-taiteilijoiden puolesta tarjoamalla tuotannollisen kehyksen, joka ei ole kiinni taiteellisen työn sisällössä. Mikään ei vähennä freelancerin yksinäisyyttä niin tehokkaasti kuin taiteilijaelämän kaikkia puolia ymmärtävä taho, joka tarjoaa taiteilijoille työtilaa, henkilökohtaista neuvontaa, olennaisen tärkeää ammatillista tietoa ja kaikenlaista tukea kahvikupillisista urastrategioihin.

Itselleni Arts Management Helsingissä viettämäni aika merkitsi käännekohtaa urallani. Ymmärrän nykyään myymisen, markkinoinnin ja tiedottamisen eron, enkä pidä mitään näistä vaikeana tai vastenmielisenä. Osaan keskittyä seuraamaan omaa, henkilökohtaista unelmaani sen sijaan, että yrittäisin epätoivoisesti täyttää muiden odotuksia tai saada mitä tahansa työkeikkoja. Hallitsen paremmin ajankäyttöäni: tunne, että olen hukkumaisillani erilaisten projektien, hankesuunnitelmien, raporttien, hakemusten, anomusten, avausten, visioiden ja sähköpostien alle, on merkittävästi vähentynyt. Tiedän, millaisia konkreettisia tuotannollisia ja hallinnollisia työkaluja on olemassa, joten työskentelyni on selkeää eikä epämääräistä hosumista pimeydessä. Ymmärrän arvojen ja strategioiden merkityksen, minkä seurauksena työmääräni on vähentynyt: minun ei tarvitse hakea kaikkia mahdollisia työpaikkoja tai apurahoja, ainoastaan niitä, jotka ovat minulle itselleni olennaisia ja tärkeitä. Käsitän, että voin määritellä menestymisen ja ei-menestymisen itse, enkä anna median tai kenenkään enää tehdä sitä puolestani. En tunne enää olevani yksin, sillä tiedän, että ihan kaikilla muillakin on välillä yksinäinen olo, ja että apua, tukea ja työkavereita löytyy läheltä, Kruununhaasta.

Vanhan kliseen mukaan freelancerin tärkein ominaisuus on pettymyksien sietäminen. Tämä klisee kannattaa kyseenalaistaa. Entäpä jos freelancerin tärkein ominaisuus olisikin kyky hyödyntää tarjolla olevia palveluita? Entä jos meidän ei tarvitsisikaan automaattisesti olla ammattilaisia paitsi taiteessamme myös tuotannollisissa, hallinnollisissa ja strategisissa asioissa? Entä jos meidän ei tarvitsisikaan pärjätä aina yksin?

Suosittelen lämpimästi Arts Management Helsinkiä kaikille freelancer-taiteilijoille.

Elina Kilkku

Elina Kilkku on freelancerina työskentelevä teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija, joka on kirjoittanut yli 40 näytelmää ja ohjannut saman verran teatteriesityksiä. Kilkun esikoisromaani Äideistä paskin julkaistiin vuonna 2014. Tuoreimpiin töihin kuuluvat Rambo Suomen Kansallisteatterissa ja LÄSKI. Rasvainen monologi lihavuudesta Teatteri Takomossa.

elinakilkku.com

©2018 Arts Management Helsinki. All rights reserved.

0
Connecting
Please wait...
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
Login now

Need more help? Save time by starting your support request online.

* Your name
Email
* Describe your issue
We're online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?

Log in with your credentials

Forgot your details?